Korábban írtam a mostanában igazán felkapott Blackout-témáról és megígértem, hogy arról is írok majd, hogy én mit készítenék össze.

A kitalált világvégénk egy legalább két hétig tartó áramszünet, résztvevője 5 felnőtt ember.
Feltételezzük, hogy ez idő alatt a rendőrség és a katonaság kézben tartja a dolgot annyira, hogy nem kell fegyvert szerezni, vagy lőállást építeni.
A leírás az otthon tartandó cuccokról szól.

A leírás alapjául a fegyveres szervek riadócsomagja áll, amit például minden rendőr vagy tűzoltó használ, ha kell. Kétnapi hidegélelem van benne.

Mi legyen otthon?

Ivóvíz: Az emberi szükségletek egyénenként változnak, a National Academies of Sciences a nők számára körülbelül 2,7 liter mennyiségű vizet javasol naponta, amelyet az elfogyasztott ételekből és italokból kell összeadni, férfiak számára pedig 3,7 litert. Ez azonban csak egy általános iránymutatás, amely nem támaszkodik egyértelmű tudományos tanulmányokra.
Ötfős csapatunk naponta 20 liter, két hét alatt 24 zsugor vízzel vidáman kihúzná.

Tartós élelmiszerek: A helyzetből adódik, hogy a hűtők és fagyasztók leállnak, az első két-három napban azok tartalmát érdemes felélni. Utána jöhetnek a tartós élelmiszerek, a konzervek.
Ha van rá módod, szerezz be honvédségi Komplettírozott Élelmiszer Csomagokat. Egy ilyen csomagban napi 3 étkezés „van benne”, tartalma minimum 3000-3200 kalória, vagyis egy felnőtt ember napi szükséglete. Konvervekkel, „kenyérrel”, levesporokkal, melegíthető főételekkel, és még cukorkával is. Ebből (vagy másmilyen MRE csomagból) 70 darabra lenne szükségünk.
Ha nem tudsz ilyet szerezni a hetvenes szám akkor is fontos lesz: Szerezz hetven darab készétel konzervet, levesport. Számolj 70 „reggelivel” és 70 „vacsorával”.
Bízva abban, hogy a helyzet hamarosan véget ér, nem kell feltétlenül változatosnak lenni.
Mondjuk a 140 májkrém és 70 sóletkonzervnél lehet kicsit ötletesebb.

Hordozható WC: Ez ilyen keping-cucc, arra az esetre, ha a csatornahálózaton, vagy az ivóvízhálózaton probléma lenne. A hordozható WC otthon tartása segíthet a kényelmes és higiénikus körülmények biztosításában.  

Higiéniai termékek: Tarts készleten WC-papírt, tisztálkodó felszerelést (törölköző, szappan, fogkefe, fogkrém, WC papír, fésű, borotválkozó felszerelés/intim csomag)

Elsősegélynyújtó készlet: Legalább annyi „autós” készletet tarts otthon, ahányan „részt vesztek a buliban”. Ezen kívül jöhet még pár vény nélkül kapható gyógyszer, fájdalomcsillapítók, görcsoldó, széntabletta, jód oldat. Ne feledkezzünk meg a rendszeresen szedett gyógyszerekről, vagy valami multivitaminról. Ne most legyünk betegek.

Kis kényelem

Rádió: Választhatsz kurblis, vagy elemes rádiót. A rádió célja, hogy katasztrófa esetén naprakészek legyünk a helyi hírekről.

Hordozható töltő: Akár napelemes töltő is szóba jöhet, vagy kurblis. Előfordulhat, hogy olyan szerencsés helyzetben leszünk, hogy a mobilszolgáltatónk pont hozzánk közel helyez üzembe aggregátort, ezzel pedig tudunk kapcsolatot létesíteni másokkal.
PMR sávon működő „Walkie Talkie” is praktikus lehet, 3-4 kilométert át tudunk hidalni vele.

Pelenkák és bébiételek (ha szükséges): Ha gyermeked van, kulcsfontosságú, hogy tarts babatermékeket, például pelenkákat, bébiételeket, törlőkendőket, hintőport, játékokat stb. Így a baba boldog és nyugodt marad.

Állateledel és víz (ha szükséges): Egy ilyen katasztrófahelyzet során valószínűleg a szőrös barátaid is veled maradnak. Ügyelj arra, hogy a kisállat cuccaiból (tápok, gyógyszerek) legyen otthon elég. Egy nagytestű kutyára is számolj napi 4 liter vizet.

Zseblámpa: Az utolsó dolog, amit szeretnél, az az, hogy sötétben üldögélj. Győződj meg róla, hogy sok zseblámpa vagy más típusú elemes világítás van a közelben.

Ragasztószalag: A ragasztószalag számos helyzetben jól jöhet, ezért érdemes otthon tartani!  

Thermo takaró és párnák: Győződj meg arról, hogy te és csapatod melegen és otthonosan érezheti magát. Célszerű olyan menedékhelyet keresni, ahol legalább egy helyiségben lehet fával fűteni, és ebben a helyisében mindnyájan elfértek. Minden esetre hozz magaddal kétszer annyi takarót és párnát, mint amennyire szükség van.

Könyvek, újságok, toll és papír: A vészhelyzet elmúlására való várakozás napokig is eltarthat. Tarts könyveket, folyóiratokat, egyéb olvasnivalót és kellékeket, amelyekkel írhatsz vagy rajzolhatsz, hogy elfoglald magad, amíg vársz.  

Tűzoltó készülék: Mindig jó, ha van egy tűzoltó készülék, bármilyen lehetséges tűzveszély esetén.

Elemek: Tarts otthon különféle elemeket, hogy mindig legyen áram a zseblámpákhoz, rádiókhoz és minden egyéb elemmel működő cucchoz. 

További egyedi igények: Győződj meg arról, hogy minden olyan egyedi tárgy kéznél van, amelyre neked vagy csapatodnak szüksége lenne, például egy EpiPen-re vagy más típusú szükséges gyógyszerekre.