A jelenlegi “kutyafuttató” egy balesetveszélyes területen található, messze a városközponttól és évek alatt sem sikerült kerítéssel körbevenni. A jelenlegi területet két oldalról közút, egy oldalról pedig a vasút “határolja”.

Ez így nem sokat ér, nagyon veszélyes, változás kell.

Terveim között szerepel egy európai színvonalú kutyafuttató létrehozása a városközponttól két perc sétára a Véghely Dezső utca és a Liget Kávéház által határolt területen.

Szerencsére nem kell feltalálni a spanyolviaszt, kutyás egyesületek már évekkel ez előtt pontokba szedték, hogy milyennek is kellene lenni egy kutyafuttatónak. A szakmai ajánlás szerint egy nem túl jelentős ráfordítással ez a terület messzemenően alkalmas lehet a célra.

1.) Sok kutyafuttatóban nehezen marad meg a fű, ezért egyfajta “vetésforgó” használatát javasolnám a terület kettéosztásával: mondjuk kéthetente cserélni és akkor lenne ideje regenerálódni a gyepnek.

2.) Agility pálya létrehozása azoknak, akik nem csak szaladgálni, hanem trenírozni is szeretnék kedvenceiket.

3.) A területen már most is lombos fák találhatóak, nyáron is kellemes idő lenne a futtatóban.

4.) A kutyafuttatóra kétféle kukát tennék, külön a kommunális hulladéknak, és -ez feltétlenül zárt lenne- külön a kutyaürüléknek.

5.) Telepítenék egy kombinált ivókutat a már meglévő nyilvános mosdó külső falára, így lehetőség lenne kutyaitatásra – és a gazdi is friss vízhez juthatna, ha megszomjazik.

6.) A területen már most is van közvilágítás, de igény esetén nagyobb fényerejű világítótesteket szereltetnék fel a meglévő villanyoszlopokra. Ezen oszlopokra köztéri kamerák is kerülhetnének, biztonsági megfontolásból.

7.) Masszív, de a tájba illő kerítést telepítenék strapabíró kapuval, ami megakadályozná a kutyák kiszökését. Nagyjából mint egy körbekerített játszótéren.

8.) Esőbeállót is építtetnék, hiszen a kutyákat esőben is ki kell vinni.

9.) Könnyen tisztítható, rágásbiztos padokat és asztalokat telepíttetnék.

10.) Rendszeres karbantartással és takarítással őrizném meg az új kutyafuttató minőségét, hogy sokáig egy vonzó, irigyelhető közösségi teret élvezhessen Balatonalmádi kutyatartó lakossága.

Tervemet az EB OVO Egyesület szakmai anyaga szerint készítettem el, de ha majd a megvalósításra kerülne a sor a tervezésbe a város ebrendészének, az Ultimátum Állatvédelmi Alapítvány szakembereit is bevonnám.

Csontos Dávid – Miért is ne?