Az EESZT rendszerével kapcsolatos közlemény jelent meg a Balatonfüredi Városi Szakorvosi Rendelőintézet honlapján.

Az utóbbi napokban többen azt tapasztalhatták, hogy az EESZT Lakossági Portál felületére "új" betegdokumentum érkezett. Erről e-mailben értesítést azok kaptak, akik az EESZT Lakossági Portálon ezt kérték, illetve megjelölték.
A beküldött dokumentumok egy része valóban nem újkeletű, hanem korábbi ellátás ambuláns lapja. Azokat az ellátásokat érinti, amelyek korábban – valamilyen technikai okból adódóan (akár központi, akár helyi jellegű) – nem kerültek be az EESZT-be.
Intézetünk azonban fontosnak tartja, hogy – amennyire csak lehetséges – minden orvosi dokumentum elérhető legyen az Önök számára. Ezért törekszünk arra, hogy az EESZT-ből – bármilyen okból – hiányzó ellátásokat beküldjük a rendszerbe.
További teendő az Önök részéről nincs. Az ügyfélkapus értesítések csupán arról szólnak, hogy új dokumentum érkezett az EESZT-be, ami esetenként régebbi dokumentumot is jelenthet.
Az esetleges kellemetlenségért elnézésüket kérjük!

A Rendelőintézet közleményével ellentétben nem “korábbi ellátások” kerültek rögzítésre, ilyeneknek nincs nyoma a dokumentumok között.

Azt hiszem, hogy ez csak elterelés, lehet, hogy ők sem tudják mi folyik itt, de muszáj volt gyorsan kiírni valamit például azért, mert befutott féltucat rendőrségi feljelentés ezügyben.

Az történt, hogy az elmúlt napokban nagyon sok furcsa bejelentkezést és lekérdezést találtam az EESZT-ben. Ez az a felület, ahol az egészségügyi dokumentumokat tudod megnézni a neten.

A gond nem csak engem érint, ismerősök, munkatársak, családtagok is érintettek, mindenkinél több bejelentkezés történt olyan szakrendelésekkel kapcsolatban, ahol soha nem jártak, vagy ha jártak is, akkor évekkel ez előtt.

Az elmúlt héten, leginkább olyankor, amikor amúgy nincs is nyitva a balatonfüredi rendelőintézet mégis lekérdezések és adatletöltések történtek mindnyájunk kórelőzményeiről, egészségi dokumentumairól.

A lekérdezések változatosak, sebészet, neurológia, szemészet, nőgyógyászat és bőrgyógyászati szakrendelések.

Igazából mindegy is, ezek a “szakorvosok” MINDENHEZ hozzáférnek születésünk (illetve talán az EESZT létezése óta). Viszont nem egy-egy orvos neve, hanem “E026121 Intézményi Felhasználó” szerepel.

Ez az azonosító az ÁNTSZ szerint nem orvost vagy ápolót, hanem kizárólag a “BALATONFÜREDI VÁROSI SZAKORVOSI RENDELŐINTÉZET”-et jelöli. Amolyan “technikai felhasználó”.

Például március 15-én, a nemzeti ünnepen; vagy épp utána éjszaka egymás után többször is mindnyájan “jártunk” sebészeten vagy neurológián.

Tegnap például az EESZT szerint kétszer is “jártam” szemészeten.

A valóság ezzel szemben az, hogy a kérdéses időpontokban nem járt egyikünk sem a rendelőben (mert PÉLDÁUL nyitva sincs).

A háziorvosunkkal (füredi) és az esetekkor aktuálisan ügyelő ügyeletes orvosokkal is beszéltünk, felkerestük a szakrendeléseket, akik azt mondták, hogy ők nem kértek le és nem töltöttek fel semmilyen adatot, az ügyeletes pedig azt is mondta, hogy az adott időpontban senki nem is volt a házban rajta kívül. Nem tudnak semmilyen frissítésről, ellenőrzésről, adatszolgáltatásról.

A rendelőintézet “hivatalos” közleménye nekik is új.

A Belügyminisztérium EESZT-t üzemeltető telefonos ügyfélszolgálatán sem tudtak magyarázatot adni a jelenségre.

Nézd meg, hogy érintett vagy-e ebben az adatvédelmi incidensben:

Bejelentkezel az https://www.eeszt.gov.hu/ oldalon ügyfélkapuval, aztán a három vízszintes csíkra (menüre) kattintasz.

Itt lesz egy olyan, hogy “Önrendelkezés”, azon belül pedig “Adatkezelési napló”.

Lenyitod a “további szűrő feltételek” menüt, ahol a két dátum közül a kezdő dátumot mondjuk március 1-re állítod, a záró dátumot pedig a mai napon hagyod.

Ráböksz a “Lekérdezés”-re.

Ha van más bejelentkezésed, mint a mai (mostani) bejelentkezésed, ami “teljesen indokolatlan”, ráadásul a “Füredi Rendelőintézettől”, akkor írj nekem, mert valószínűleg te is egy adatvédelmi incidens, egy adatszivárgás, vagy egy bűncselekmény áldozata lettél.

Az egészségügyi dokumentumoknak -erősen szenzitív adatok- nem csak a lemásolása vagy közzététele, de még a jogosulatlan megtekintése is bűncselekmény, ami miatt már most hatan feljelentést tettünk ismeretlen tettes ellen.