50.000 Ft egyetlen nap alatt?

Nem, nekem nem fizet ezért semmit a cég, nem PR cikk, nem járok jól vele, ha csatlakozol a Juicer csapathoz. Azért írom le ezt, mert látom, hogy sok a munka és sok ismerősöm van, akinek jól jönne egy kis plusz.

Szóval mi kell ehhez?
-A Lime appon belül jelentkezz Juicernek (töltőnek).
-Légy számlaképes, légy válalkozó. Mindegy, milyen formában.
-Legyen egy hely, ahol tölthetsz. Zárható, vízmentes, ahol van áram.
-Legyen egy szállítójárműved, amit nem sajnálsz és beleférnek a rollerek.

A Vállalkozás
Ha a haverodnak/szüleidnek van vállalkozása, akkor igazából csak bejelentenek és már mehet is a mulatság. Fontos azonban megjegyezni, hogy nagyjából a kétórás bejelentés járuléka annyi, mintha te magad vágnál bele a saját vállalkozásodba. Lehet, jobban megéri tehát “függetlennek” lenni, kisadózóként mondjuk másik munkahely vagy suli mellett 25 + 5 ezer forintot fizetsz havonta a vállalkozásodra, könyveléssel együtt. Ha nem vagy biztos a dolgodban, kérdezz meg egy könyvelőt, adótanácsadót vagy egy székhelyszolgáltatót: ők abszolút naprakész infókkal látnak majd el.

A Hely
Elég egy garázs is, vagy ha kicsiben csinálod, az albérleted egyik sarka. A lényeg, hogy a cég elvárja, hogy a roller zárt helyen legyen töltés közben, hiszen ilyenkor egyfajta szervízmódban vannak, tehát bárki el tudja vinni, ha nem figyelsz. Meg ugye a töltő sem vízálló.
Apropó töltő: A cégtől kell szerezni töltőket. Lehet venni is, de előfordulnak akciók, amikor például új Juicereknek ajándékba adnak párat bizonyos töltésszámért cserébe. Amúgy piaci áron sem vészes, a mai napon vadonatúj töltőket 2.500 Forintért adnak.
Amivel számolni kell:
Egy töltés nagyjából 0,3 kWh áramot használ el, 0% -ról 100% -ra töltésnél. Ez kb. 30 Ft áram.
A töltési idő 3-4 óra.
A töltő -mint általában egy akkumulátortöltő- nem ugyanannyi ampert vesz fel a teljes időszak alatt, nagyjából viszont fél amperrel számolni kell.
Ez így lehet, nem mond sokat…
Egy átlagos lakásban, vagy családi házban mondjuk 25 vagy 32 amper áll rendelkezése. Ez persze nem jelenti azt, hogy te 50 vagy 64 rollert tudsz tölteni egyszerre, ennyire azért nem egyszerű az elektromosság.
Azzal viszont számolhatsz, hogy például egy hősugárző vagy olajradiátor ami 2.000 wattos, az 9-10 ampert vesz fel. Szóval ott, ahol amúgy rendes üzemben tudsz árammal fűteni, ott tudsz egyszerre 20 rollert is tölteni, mert bírni fogja a hálózatod.
Régi hálózatnál érdemes lehet szakemberrel megnézetni, megméretni.

A jármű
Igazán jó szolgálatot tesz egy nagy, dobozos autó. Egy olyan, amiben fel tudsz egyenesedni, szóval valami teherautó-féle. Persze lehet személyautóval is csinálni, de tudni kell, hogy a rollerek nem összehajthatóak, néha nagyon koszosak és viszonylag nehezek: 17 kilóval számolhatod darabját. Én utánfutót használok, mert azt kaptam kölcsön apukámtól, ez is nagyon praktikus.

Szóval Juicer vagy, meg vállalkozó, van helyed, töltőd és autód. Indulhat a szüret!

A térképen három színt látsz. Zöldet, narancssárgát és pirosat.

Töltendő rollerek Balatonfűzfőn

Töltés
A roller pontos helyét látod, felette kis buborékban egy összeget: Ennyi pénzt kapsz, ha időben teljesíted a töltési feladatot és a rollert HUB-ra helyezed. Ez a dolog amúgy néha változik, a mostani menetrend a következő: A déltől felvett rollereket másnap reggel nyolcig, a hajal kettőtől felvett rollereket délután négyig kell kiraknod feltöltve. A gyakorlatban tehát a 11:30-kor felvett rollert 16:00 -ig, a 20:30-kor felvett rollert pedig 08:00 -ig kell kihelyezned.
Ha bármi okból kifutnál az időből nincs probléma, nem leszel “feketelistás”, de addig nem tudsz új rollert felvenni, amíg van nálad lejárt határidejű. A lejárt határidejű rollerek nem fizetnek. Egy töltés ára 400 és 900 Forint között mozog.

Áthelyezés
Ilyen feladat a Balatonnál nem sok van. A feladat az, -például ha egy területen egyszerre túl sok roller jelenik meg rendezvény miatt, vagy pédául felvonulás miatt ki kell üríteni egy területet- hogy elvidd máshová. Nem kell feltölteni, csak elvinni egy HUB-ra. Egyszerű feladat, nem sok ilyen van és nem fizet sokat.

Behozatal
Elsősorban hibás rollerek beszállítása egy BASE-re, ahol majd a technikus csapat ellenőrzi és ha kell, megjavítja. Az országban két BASE van, egyik Budapesten, a másik meg nálam, a Tulipán Udvarban.
Sok ilyen feladat van, jellemzően négyszáz forintot fizet nettó, de nem rossz ezt csinálni, mert
-egyszerű,
-nem kell a töltésre várni,
-bármennyi rollert le lehet adni.

A napi rutin
Ha a járművedbe befér monndjuk negyven roller, akkor praktikus, ha van negyven töltőd.
Én hajnalban felveszek mondjuk 40 rollert, töltőre rakom őket. Délután 4 előtt pedig kirakom őket valahová a területre. Ezt követően, de még a Picuri nyitása előtt megint teleszedem az utánfutót és ismét nekiállok tölteni.
Ha időm engedi, összeszedek még piros rollereket is, hiszen ez egyszerű feladat.
A kocsma zárása után kirakom a feltöltött rollereket HUB-okra és lefekvés előtt megint behozok egy platónyi lemerültet.
Ez így napi szinten 90 elvégzett feladat, de ha igazán ügyes vagy -na meg nincs másik, éjszakai munkahelyed- még 40 belefér.

Nem mondom, hogy nincs ennél jobb munka. Nem mondom, hogy ez mindenkinek bejön.
Én igazán élvezem ezt az abszolút introvertált feladatot. A vendéglátás után -vagy mellet- tényleg felüdít.