Minden szülő életében megvan az a bizonyos nap, amikor izgalommal társult aggodalom önti el: a gyerek első igazi orvosi kontrollja.
Nálunk a mai nap volt az a jelentős állomás, amikor a kis Dorkával elmentünk a kéthónapos kontrollra. Még valami talán rémlett is 25-30 évvel ezelőttről, amikor az én szüleim vittek a gyermekorvoshoz. Külön izgalmas dolog, hogy a kislányom orvosa ugyanaz az ember, aki az én gyermekorvosom is volt. Szalad az idő.
Rengeteg izgalmas érzés, gondolat és kérdés cikázott a fejemben:
Vajon minden rendben lesz-e vele? Megnőtt-e eléggé? Milyen lesz az oltás?
Vidáman számolhatok be róla, hogy minden a legnagyobb rendben ment!

A számok

A számok nem hazudnak, Dorka szépen gyarapszik. A tömege már 4750 gramm és 55 cm magas. Vagy hosszú. Érted, ilyenkor még fekve mérik nyilván. Ezek az adatok teljesen normálisak, átlagosnak mondhatók, és ez megnyugtat. Nyilván, mint minden szülő, így mi is azt szeretnénk, hogy a gyermekünk egészséges és boldog legyen, ezek a számok pedig ezt mutatják.
Hallás, látás, reflexek és az ilyenkor elvárható mozgásformák is hibátlanul fejlődnek, profi az én Hercegnőm.

Az oltások

A mai nap egy másik fontos állomása a kötelező oltások megszerzése volt. Mint tudható, én amúgy is egy “oltáspárti” figura vagyok, és ezek az oltások nem véletlenül kötelezőek: megszerzésük kulcsfontosságú a kölök hosszú távú egészsége szempontjából.
Ma két fontos oltást ikapott a kicsi: egyik az egyik a diftéria, a tetanusz, a szamárköhögés ellen, a másik pedig a Pneumococcus ellen.
Természetesen aggódtam a reakció miatt -itt csak magamból indulhatok ki, én valami eszetlen cirkuszt csináltam minden oltásnál-, de szerencsére minden rendben ment. Dorka bátran viselte az oltásokat, talán fél percig sírt, aztán mintha mi sem történt volna. Az orvos is megdicsérte és megnyugtatott: nem várhatóak komolyabb mellékhatások.

A következő lépés

Egy ilyen sikeres orvosi vizit után a jövőt is derűsen látjuk. Természetesen az anyaság és az apaság kihívásai nem érnek véget egy pozitív kontrollal, de a mai nap mégis egyfajta mérföldkövet jelentett számunkra. Megerősítettek minket abban, hogy jó úton haladunk, és hogy Dorkával is minden a legnagyobb rendben van.

Szóval a kéthónapos kontroll nem csupán egy egyszerű orvosi vizit, hanem egy állomás a kicsi életében, és természetesen a mi életünkben is. Egy lehetőség arra, hogy megünnepeljük azokat a kis és nagy lépéseket, amiket együtt tettünk az elmúlt hetekben. Ma szerencsére ünnepelni tudunk. A gyermekünk egészséges, boldog, és ez most a legfontosabb.

Ne feledjétek: az egészség a legfontosabb kincs!