Meglepően sokan írtatok azzal kapcsolatban, hogy Nektek is voltak “gyanús” bejelentkezések és adatletöltések a saját Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) felületeteken.

Ez nagyon nincs rendjén, ezért összeállítottam ezt a “Step By Step” leírást arról, hogy én hogyan is jártam el, illetve, hogy mit javaslok minden érintettnek.

Mi ez az egész? KATT IDE!

Feljelentés How To Basic

Először is felkeresed a “police.hu” oldalt.

Itt az “E-ügyintézés“-re kattintasz, majd “Bejelentkezés“, amihez az Ügyfélkapud fog kelleni.

Folyamatban lévő ügyeim” gomb, majd “Új ügy indítása“.

A “Bűnügyi szakterület“-re kattintasz, ott pedig “Bűnügyi ügyintézés bűncselekményre vonatkozóan“.

Itt az IN-100016 űrlapot (Bűncselekményekkel kapcsolatos beadványok) választod, és megnyitod az űrlapot.

Az űrlapon a személyes adataid már valószínűleg ki lesznek töltve. A többi mezőt pedig értelemszerűen töltöd ki, de ebben is segítek.

Illetékes hatóság“-nak a Balatonfüredi Rendőrkapitányságot állítottam be, hiszen a dolog -papíron- Balatonfüreden történt.

Új ügyet kezdeményezek” – kezdésnek ezt választod. Majd ha esetleg lesz további fejlemény, új infó a kezedben, akkor a másikat.

A beadvány megnevezése “FELJELENTÉS“.

A beadvány szövegének pedig a következőt írtam:

(ez nyilván rád vonatkozóan aktualizálandó, pontos időponttal például)

2023 március 14-én e-mail értesítést kaptam az Egészségügyi informatikai Szolgáltató és Fejlesztési Központ által üzemeltetett EESZT rendszerből új betegdokumentum érkezéséről. Mivel nem jártam egészségügyi szolgáltatónál, beléptem az EESZT rendszerébe. Ott az adatkezelési lapon 2023 március 14, 16 óra 49 perc időponttal "Adatlekérés"-ről szóló bejegyzést találtam melynek lekérdezőjeként az E026121 intézményi felhasználó, a Balatonfüredi Városi Szakorvosi Rendelőintézet Sebészeti Szakrendelése lekérdezése szerepelt. Az említett napon nem jártam szakrendelésen.
A jogosulatlan lekérdezésről képernyő képet a feljelentésemhez csatolom.
Meggyőződésem, hogy a különlegesen érzékeny személyes adataimat jogellenesen tekintették meg, kérem, hogy az elkövető(k) felkutatására a szükséges intézkedést tegye meg. Kérem az elkövető(k) büntetőjogi felelősségre vonását!

Az “Ügymappa” alatt lesz lehetőség feltölteni például egy képernyőképet a saját EESZT felületedről.

Végül pedig bepipálod a bepipálni-valót, majd Véglegesíted a dokumentumot.

Meggyőződésem, hogy a betegdokumentumainkhoz illetéktelen(ek) fért(ek) hozzá.
Ez pedig nincs rendjén, mert mindnyájunknak lehetNE olyan irat, ami túlzás nélkül derékba törhet egy karriert, vagy egy családot.
Terhességmegszakítás, erős nyugtatók, pszichiátriai eredmények, kábítószer-teszt, nemibetegség, bántalmazások vagy önsértések. Hogy milyen bajra milyen gyógyszereket szedünk, hol szoktuk ezeket kiváltani és mikor, stb.

Nem gondolom, hogy hogyha ez tényleg támadás, akkor “adott embereket” érintene, mert eszméletlen sok a lekérdezés, igazán jelentős az érintettek száma.

Viszont az már inkább valószínű, – és erre azért jócskán van példa, – hogy egy BOT pörgetheti és mentheti az egész adatbázist, majd ha elég nagyra “hizlalja”, akkor keresni kezd benne olyan kórelőzményeket, amik “értékesek”, hogy aztán a szoftver mögött álló személy(ek) zsarolhassák a korábbi beteget.

Hát ki ne fizetne azért, hogy mondjuk ne derüljön ki róla nagy nyilvánosság előtt az, ha például fogamzásgátlót szed, közben pedig a párja már évek óta gyereket tervez?
Vagy ha egy igazán konzervatív értékrendet valló családban 16 évesen már a második abortuszon van túl a família szeme fénye?

Ugye?

Mert ebben az esetben nyilván nem az én mandulagyulladásom, vagy rossz szemem lesz az értékes adat, de még erről sem akarom, hogy olyanok tudhassanak, akiknek semmi köze hozzá.

Szóval ha neked is volt hasonló “megmagyarázhatatlan” adatletöltésed, akkor tegyél feljelentést az online felületen, mert nem tart tovább, mint ennek a bejegyzésnek az elolvasása.