Megjelent pár poszt a helyi facebook fórumokon furcsa helyen lévő rollerekről, egyet pedig felraktak egy villanyoszlopra, ami szerintem nem vicces, ennek hangot is adtam. Közel ötszáz interakció, nagyjából hatezer megtekintés a mérleg.

Az üzemeltető csapat, a töltést végző alvállalkozók Csopaktól Akarattyáig ezernél is több rollert üzemeltetnek és tartanak karban az augusztus végén indult próbaüzem alatt. Köztük jómagam is.

LIME Rollerek Balatonalmádi Főterén

Komoly instrukciókat kapunk a kihelyezésekkel kapcsolatban, a cég még azt is elvárja, hogy milyen irányban legyenek a feltöltött rollerek kormányai. A töltő kollégáink minden esetben fényképpel dokumentálják a kihelyezéseket, ezt a support ellenőrzi is és figyelmeztet, ha az szabálytalan.

A felhasználók sokkal nehezebben koordinálhatóak és bár a felhasználói feltételek szerint tilos 18 év alatt, vagy épp ketten felszállni ezekre az eszközökre, valószínűleg mindnyájan láttunk már rajta például kisgyereket, vagy párosával utazó felnőtteket.

Használat után is csak a megadott helyeken és pozícióban (másokat nem zavarva, biztonságos helyen) szabadNA lezárni a rollereket.

A “hiba” tehát a felhasználókban lehet, illetve ahogy korábban más is írta, lehet, nem is a hivatalos felhasználókban, hanem az egyszerű “vicces gyerekekben” akik a járda szélén talált eszközöket eltologatják, fákra, szökőkútba és villanyoszlopokra teszik.

Belemehetnék abba, hogy mennyire európai és fejlett dolog egy amúgy ~háromszázezres eszközt jogtalanul elvinni és felrakni mondjuk a fára, de nem minősíteni szeretnék senkit.
Remélem ezt a “vicces gyerekek” baráti társasága, szülei, vagy ismerősei megteszik helyettem.

A “vicces gyerekekhez” szólnék, nem mint a töltést végző csapat tagja, hanem mint egyszerű magánember:
Egy közel húszkilós eszközt fejmagasság fölé lógatni nemhogy nem vicces, de életveszélyes is.
Ez nem csak az arra járó gyerekeket, kutyákat, de a “rendes” felnőtteket is megölheti, vagy egy életre tönkreteheti.

Kérlek, ha Te egy ennyire fejletlen és balkáni gondolkodású ember vagy, ennyire nem érted a huszonegyedik század újításait, ennyire nincs fogalmad a mikromobilitás fontosságáról, legalább másokat ne sodorj életveszélybe.

Lopd el inkább a rollert. Betonozd inkább vödörbe. Rejtsd el inkább a lépcső alá. Vidd inkább haza a pincédbe.
Ha már feltétlenül ki akarsz b.szni valakivel b.ssz ki az üzemeltető csapattal.
…vagy inkább segítsd a munkánkat. Segíts, hogy Európa felé, a nyugati világ színvonala felé juthassunk.

Tisztelt Felhasználók, Tisztelt Lakosság!
Az útban hagyott rollereket minden gond nélkül odébb lehet tenni. Ha megszólal a riasztó, akkor is. Nincs negatív következmény. Nem jön a TEK, nem büntetnek meg.

Ha a kihelyezési helyek rossz helyen vannak, elfoglalják a parkolódat, elveszik a kilátást vagy bármi gond van a parkolással, írj egy kétsoros e-mailt a support@li.me címre, vagy csak írj rám itt facebookon. Továbbítani fogom a megfelelő helyekre.