120 órája várom az eredményt.
Kedden, dél előtt pár perccel mentem el személyesen az OMSZ Veszprémi telephelyére, hogy Covid-19 tesztet végezzenek rajtam.
Erre azért volt szükség, mert a háziorvosom szerint potenciálisan fertőzött voltam: elvesztettem az ízlelésem és a szaglásom. Már hétfő délutánra ígérték a házhoz jövő tesztet, aztán kedden mégis azt mondták, hogy kapacitás hiányában inkább menjek be a mentőállomásra.
Azért ez némiképp furcsa helyzet, “nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb”. A háziorvos szerint nem mehetek sehova, senki nem jöhet hozzám, a világtól elzárva várnom kell a tesztet és a teszteredményt. Az OMSZ meg azt mondja, hogy “gyere ide, mindenkit ide hívunk hiszen”.

De ezen én tényleg túlteszem magam, nem kellett tömegközlekednem, igazából a szaglásvesztésen kívül semmi bajom nem volt. Bevezettem, leteszteltek. Mondták, hogy én vagyok a 162. a mai napon. Még dél sem volt. Maga a teszt amúgy 5 perc sem volt, kicsit kellemetlen, de ki lehet bírni. A tesztet végző mentős nem is mondott “határidőt”, sok a teszt, napi szinten több, mint tízezer. Majd jön az eredmény az EESZT rendszerében.

Nem értek a mikrobiológiához. Nem tudom, hogy mi az “átlag”.
De egy gyorstesztre öt napot várni nem frankó.
Ma reggel már éreztem illatokat, ízeket. Mondhatjuk, hogy pillanatnyilag tünetmentes vagyok.
Negatív eredmény esetén már ma “szabad lennék”. Pozitív eredmény esetén pedig épp most lennék félidőben.

Persze fel lehet ezt fogni egy remek nyugis nyaralásnak, bár barátok nélkül. Ki lehet bírni. Van mit csinálni itthon, na meg ugye lehet sorozatozni, a számítógép előtt dögleni.

Viszont van egy –szerintem– igazán komoly probléma ezzel:
Minimum hatnapos csúszásban van a statisztika a valósághoz képest. Az aktuális fertőzöttségi számokat mindig az előző nap alapján teszik közzé, reggel.
Szóval a ma reggel kilenckor közzétett ~5.000 új fertőzöttet “tegnap dobta ki a labor”, és a saját tapasztalatom szerint ezeket az embereket valószínűleg múlt hétfőn tesztelték le.
Ez azt jelenti olvasatomban, hogy nem “most rugaszkodott el” a járvány, hanem már a múlt héten 4-5.000 új fertőzött volt. Naponta.
Az pedig, hogy ma mennyi a fertőzöttek száma, csak jövő pénteken-szombaton derül ki.
Ha igazam van, akkor sokkal súlyosabb a helyzet, mint amit az operatív törzs nap mint nap közöl.