Miért nem lehet elvárni Balatonalmáditól az egész nyári rendezvény-sorozatot?

A pénz az úr

Azt gondolhatjuk, hogy egy városnak – különösen egy olyan népszerű turistacélpontnak, mint Balatonalmádi – könnyű dolga van, ha nyári programokról van szó.

Az emberek hajlamosak elfelejteni, hogy a magas minőségű események, nagynevű fellépők és koncertek megvalósítása nem csak az idő és az energia, hanem komoly pénzügyi erőforrások befektetését is igénylik.

A költségvetési valóság

Először is, tisztázni kell a kereteket: Balatonalmádi nem egy gazdag város. A költségvetés korlátozott, és az Önkormányzat felelőssége, hogy a pénzt úgy ossza szét, ami a legtöbb lakos számára a legjobb. Infrastruktúra, oktatás, egészségügy – ezek a területek mindig előnyben részesülnek, ennek jogossága pedig megkérdőjelezhetetlen.

A rejtett költségek

Ami a rendezvényeket illeti, a vendégek gyakran csak a színpadon látottakat érzékelik.
Nem látják a háttérben zajló szervezést, az eszközök, dekorok bérlését vagy megvásárlását, a színpad és technika költségeit, a fellépők díjazását, az élő erős őrzést, az egészségügyi szakszolgálatot, a takarítást és a hulladékszállítást, a folyamatos ügyeletet és karbantartásokat, hibaelhárítást.

És ne felejtsük el: ha a rendezvények ingyenesek, akkor nincs bevétel, ami fedezhetné ezeket a költségeket.

Több ezer kWh áram, száz meg száz köbméter víz, és még csak nem is ezek a legnagyobb kiadások.

Vannak alternatívák!

Helyi vállalkozók és piaci alapú megoldások

Az önkormányzat új megközelítést javasol: bízzuk meg a helyi vállalkozókat, hogy saját rendezvényeket és koncerteket szervezzenek. Erre lehetőségük is van, mivel a 22 órás csendrendelet éjfélig módosul a nyári időszakban. Így a vállalkozók profitálhatnak, és még a városi költségvetést sem terheli extra kiadás.

Gazdasági társaságok és egyesületek, alapítványok milliós támogatásokat kaphatnak a legkülönbözőbb forrásokból (legyen az például EKF, NEA). Szervezzenek ők párnapos fesztiválokat, hozzanak nagy neveket az Önkormányzat pedig segíteni fogja az ő munkájukat.

Közösségi összefogás és kreativitás

Emellett nem szabad alábecsülni a közösségi összefogás erejét és a kreativitást. Vannak olcsóbb, mégis szórakoztató eseménytípusok, amelyek minimális költséggel valósíthatók meg. Például filmvetítések a parkban, helyi művészek kiállításai, vagy akár egy közös piknik és sportnap a városban. Legyen kiskoncert a parkolóban, legyen főzőverseny a körszínpadnál…

Csináljuk együtt!

Balatonalmádi nem tudja finanszírozni, -és nem is kell neki- hogy egész nyáron folyamatos, nagyszabású rendezvényei legyenek. Ahelyett, hogy egy város “falunap-jellegű” rendezvényeket próbáljon összehozni, jobban teszi, ha fenntartható és közösségi alapú megoldások felé orientálódik. Így nemcsak a város pénztárcáját kíméljük meg, hanem felelősséget és kezdeményezőkészséget is tanítunk a helyi közösségnek.

És ki tudja? Talán pont ezek az egyszerűbb, de szívvel-lélekkel megvalósított programok hozzák el a az igazi élményt.