Sokan kiakadtak, amikor a napelemeknél az éves szaldó elszámolásról áttértek a havi elszámolásra. Vannak, akik úgy gondolják, ez rosszul érinti azokat, akik beruháztak napelemekbe, vagy terveznek beruházni. De miért is nem olyan rossz ez, mint amilyennek elsőre tűnik?

Elmondom, hogy nekem is van egy sziget üzemű rendszerem itthon, és épp most van folyamatban a visszatáplálós “kiserőmű” telepítése is. Mégsem érzem magam átverve. Ez is óriási segítség.

1. Napelemek most már olcsók

Az utóbbi években a napelemek ára szépen csökkent, és az új technológiai fejlesztéseknek köszönhetően egyre jobbak is lettek. Szóval, még ha havonta is számolnak el veled, az még mindig egy jó deal lehet!

2. Használd el az energiát, amit megtermeltél!

A havi elszámolás arra ösztönöz, hogy az áramot, amit megtermeltél, gyorsan használd is el vagy tárold el rövid időre. Így te is jobban odafigyelsz arra, hogy mennyit fogyasztasz, és az eszközeid is energiahatékonyabbak lesznek.

3. Legyél önállóbb!

A havi elszámolás miatt talán többen is gondolkodnak majd azon, hogy energia-tároló rendszert, akkumulátorokat és hozzá tartozó invertereket szereznek be, így még kevésbé leszünk függők az áramszolgáltatóktól. Ez a függetlenség a jövőben még nagyon jól jöhet.

4. Ne terheld feleslegesen a hálózatot

Amikor évente számoltak el, sokszor előfordult, hogy a felesleges energiát visszatápláltuk a hálózatba, ami megterhelte azt. A havi elszámolás ezt megelőzheti, így az energiaelosztás is egyenletesebb lesz.

5. Megújuló Energia = Jövő

Az új szabályok miatt sokan kénytelenek lesznek újra gondolkodni az energiafelhasználási szokásaikról, és ez jó! Minél többen foglalkoznak ezzel, annál több innováció és új ötlet születik majd a megújuló energia területén.

Szóval…

Szóval, nem érdemes pánikolni, ha a napelemeknél már nem évente, hanem havonta számolnak el. Van benne néhány előny is, és ha jól csináljuk, akkor a fenntarthatóság és az energiainnováció is győzhet. Az új szabályok mindannyiunkat arra kényszerítenek, hogy kicsit máshogy gondolkodjunk az energiáról, és ez nem feltétlenül rossz.