Vagyis HUNDUB. Jobbos -inkább szélsőjobbos- Facebook utánzat.

1.) Végy egy közösségimédia-motort.
Mondjuk a WoWonder-t. 400$

2.) Vásárolj hozzá egy csinos designt.
A Vikinger jó lesz. 60$

3.) Dobd fel valami tárhelyre.
Legyen a TMD Hosting. 9$/hó

150.000 Ft kezdő befektetéssel van egy saját játszótered.

Futótűzként terjed a jobboldali fórumokon, hogy végre van egy cenzúramentes pótfacebook.

Láttunk már ilyet, pont így működik a VKontakte, amit Oroszországban hívtak életre. Magáénak tudhat párszázmillió felhasználót, ami amúgy nem gyenge, aztán megszavazták, az oroszországi hozzáférés letiltását olyan külföldi közösségi médiaplatformokhoz, amelyek “cenzúrázzák” az orosz tömegtájékoztatási eszközök anyagait.

Tehát szinte csak a kormánybarát platformot használhatja az országban mindenki.

Közelítünk a koreai mélységekhez.

Ha nem a Vadhajtások, vagy a Magyar Nemzet reklámozná az új közösségi platformot és nem csak Fideszes politikusokkal meg jobbos tartalmakkal lenne tele, még azt is gondolhatnánk, hogy ez egy egyetemista csapat próbálkozása valami minimális önálló gondolattal és némi programozási készséggel.
Jól mutatná ezt az elképzelést, hogy csak böngészőből és Android appon lehet használni.
Az AppStore-ba csak komoly ellenőrzés és az Apple Developer programban való részvétel után lehet tartalmakat feltölteni. Ez komoly szakmai tudást és súlyos költségeket kívánna. Gondolom, ez nincs meg.

Ennek ellenére a Fideszes lapok úgy reklámozzák, ahogy a nyelvük bírja.

Ezért is érdekelt, hogy honnan is jön a hundub.

A hundub.com Adatvédelem oldalán láthatjuk, hogy az oldalt a Hundub Kft. üzemelteti. A nyilvános cégjegyzék szerint két debreceni srác, Kollár Szabolcs és Pál Csaba a tulajdonos, utóbbi az ügyvezető is. Ez idáig semmi extra: két, harmincas éveiben járó ember bérel egy tárhelyet, vesz egy domaint és egy WordPress alapokon nyugvó weboldalt indít.
A csavar ez után látszik a cégjegyzékben:
Van egy harmadik tulajdonos. Egy külföldi cég, bizonyos belizei MURMURATI LIMITED.
Belize kis ország Közép-Amerika keleti partján, a Karib-tenger mellett. Északon Mexikóval, nyugaton és délen Guatemalával határos. Ez egy adóparadicsomban bejegyzett offshore vállalat.

Szóval a Szittya Facebook Közép-Amerikai tulajdonossal üzemel, a jövőben -nyilván- ide befolyó reklámbevételek is huss, eltűnnek majd az országból. Hogy jelenlegi állás szerint ki fog itt hirdetni? Bő egy év múlva választások. Gondolom a Fidesz épít magának szavazóbázist, közösséget. Aztán majd, ha lesz fent pár százezer aktív tag, akkor gyors kormányrendelettel a cenzúrára hivatkozva először korlátozza, aztán teljesen betiltja a gonosz Facebookot.

Csodálatos világ jöhet.