Szóval eltelt száz nap az “idénből”.

Rohan az idő.

Rengeteg dolog ért az elmúlt időszakban, a száz nap csak az edzés, az “életmódváltás” miatt érdekes: a Health applikáció a tizennegyedik tökéletes héthez gratulált ma. És ezzel együtt a századik naphoz.

Szerencsés figura vagyok én, így a szezonon kívül csak heti két napot kell hagyományos értelemben vett munkával töltenem, a maradék öt nap az “mind az enyém”. Ki is használtam. Az elmúlt három hónapban főállású gyalogos lettem, az 1400 kilométer sétáért pedig megkaptam a fizetésem: ma 17 kilóval mutat kevesebbet a mérleg, mint január elsején, a Szilveszteri buli után.

Az össz leadott súlyfelesleg maholnap 40 kg, de ezen már viszonylag hosszabb ideje dolgozom. Végre még valami, amit lehet a koronavírusra fogni. Hát a bezártság miatt lettem kövér! (Nem, nem azért, mert korábban három embernek elég kalóriát vittem be naponta zéró mozgás mellett.)

De hogy hogyan lett a nagydarab kocsmáros az a faszi, akit napjában többen kérdeznek, hogy “mi a titka”?

Mozogj!

Egy ötezer forintos okospánt lett az útitársam, ami számolta a napi lépésem.

Futni nem akartam 130+ kilós testtömeggel, (mondjuk most sem szeretnék száz alatt) maradt hát az edzésszerű gyaloglás, túrázás.

Nagyon tetszett az applikáció, a trendek követése, a saját magam állított kihívások és rekordok újra megdöntése. Mindenkit más motivál: engem az applikáció és a színes diagramok.

A gyárilag ajánlott napi 8.000 lépést a kezdetekkor tízezerre emeltem, és ez a sorozat azóta sem szakadt meg. Ezt szintén az “applikációnak köszönhetem” hiszen azt nem tudom utólag befolyásolni: Ha megszakad a streak, kezdhetem elölről.

Erre nem került sor, sőt, több napom is volt napi 40.000+ lépéssel.

Kajálj!

De nagyon nem mindegy, hogy mennyit és mit.

Mázli, hogy itt is rengeteg alkalmazás van ami segít: egy hozzám hasonló technológiafüggő még ezt is élvezi.

Kalóriákat számolok és tápanyagokat matekozok. A cukrot és a lisztes péktermékeket teljesen elhagytam, a napi bevitelt 2.000 kcal alá szorítottam.

Konyhai mérleggel ellenőrzöm az adagok súlyát, amikor csak tehetjük otthon főzünk. Olyan ételeket készítünk, amik kiadósak, ízesek és lehetőleg 100g/100kcal környékén vannak.

Ez nem csak a csirkemell-rizs kombó. Babbal, káposztával, zöldborsóval, brokkolival vagy épp kukoricával dolgozunk.

Összefoglalva tehát nincs itt semmi csoda:

Ha az ember nekiáll egy kicsit mozogni, közben pedig kevesebb energiát visz be, mint amire szüksége van, akkor a szervezete a tartalékokból fog használni.

Minden más szöveg csak kifogás.