Tavasszal már sejthető volt, hogy nem a vendéglátóipar lesz a járvány nyertese.

A mai bejelentés szerint idén már nem lesz jobb, az elmúlt hónap történéseit és forgalmait látva tényleg kérdéses, hogy hogyan tovább.

A házhoz szállítás sem életképes és huzamosabb ideig tartható megoldás nekünk, akik korábban nem foglalkoztunk vele. Hiszen ez is beruházást igényelt, és ha nem hozza az elvárt számokat, akkor csak a veszteséget gyarapítja. Az üzlet rezsiköltsége -pláne, hogy most fűteni is kell- igazán jelentős, naponta 100-120 kWh elektromos energiát “égetünk el” a kemencékben, roston és természetesen a már említett fűtésen. Ezt az üzletet első sorban a nyári szezonokra “terveztük”, ennek megfelelően az energetikaia megfontolás sokadrangú volt.
A “normális üzem szerinti”, heti két napos nyitvatartásba ez a téli időszakban is belefér, ha van forgalom van miből energiadíjat fizetni.

A forgalmunk 80%-a “békeidőben” -mint egy normális kocsmánál- az italokból áll, csak az ételekből esetleg nyáron tudnánk rentábilisan üzemelni.

A jelenlegi helyzetben, amikor az emberek feje felett a munkahelyük megszűnésének réme lebeg és nem lehet tudni, meddig tartanak a korlátozások, elég alacsony a költési hajlandóság is. Óvatos becsléssel azt látom, hogy az év ezen szakában szokásos forgalmunknak pusztán 5%-át bonyolítjuk.
Nyilván ebbe az is besegít, hogy ha már úgy is otthon kell lenni nyolcra és “valamivel el kell ütni az időt”, akkor szívesen főznek azok is, akik amúgy nem szoktak.

Az ilyen mértékig lecsökkent forgalom ellenére nyilván az áram és víz ugyanannyiba kerül, ahogy a kollégák fizetése, a fizetendő járulék sem csökkent.

Apropó járulékok, hát ez is egy érdekes kanyar, hiszen itt van nekünk az 50 százalékos ágazati bértámogatás!
Egy bürokratikus szarság, amit a NAV rendszeréből pár kattintással lekérhetett volna a kormányhivatal, ehelyett tőlünk várja, hogy szedjük össze azokat a dokumentumokat, amik “már náluk vannak”. A munkaszerződéseket is el kell küldeni, és dolgozónként négyoldalas adatvédelmi nyilatkozatot kell kitöltetni.
Nálunk (sajnos?) csak a nyári időszakban vannak folyamatosra bejelentve a munkatársaim, a szezonon kívüli időben -heti két napot dolgoznak jellemzően- egyszerűsített munkaviszonyban, alkalmi munkában látják el feladatukat. Ez az iparágban amúgy jellemző foglalkoztatási forma, de erre nincs semmilyen támogatás. Tavasszal legalább az erre kivetett közterhet nem kellett fizetni.

Az Magyar Vendéglátók Ipartestületének elnöke szerint a vendéglátásban mintegy 150 ezer ember dolgozott a pandémia előtt, ebből nagyjából 30 ezren veszítették el a munkájukat tavasszal, és ugyanennyien eddig a másodikban hullámban. Ebben persze nincsenek benne azok, akik nem jelentkeztek be a munkanélküli hivatalhoz (például akik a párezer forintos támogatásért nem akarnak egy napot a hivatalban tölteni, vagy ők maguk a vállalkozók). Azok akik még hivatalosan be vannak jelentve, tulajdonképpen azok nagy része is valódi munka nélkül van most.
És mondom, ez a szám nem tartalmazza a hozzánk hasonlóan, egyszerűsített módon bejelentett munkavállalókat, akik saját tapasztalatom alapján legalább ennyien -ha nem többen- vannak.

Vendéglátós ismeretségi körömben 90 százalék teljesen bezárt, nincs rá tárgyi vagy anyagi lehetőségük, hogy az ételkiszállítás jelenleg durván túltelített piacára belépjenek. Nagyobbik felük úgy zárt be, hogy talán ki sem fog többé nyitni.
Mert a kiszállítás sajnos nem tud nyereséges lenni akkor, amikor mindenki azzal szakad rá a piacra. Nagyon kevés a haszon rajta, mindenki, aki megmaradt ezt csinálja most. A közvetítők (Netpincér, Wolt) jelentős százalékát elviszik a forgalomnak -ami addig, amíg jó forgalom van nem gond-, enélkül viszont meglátásom szerint már nem lehet éttermet üzemeltetni 2020-ban.

Mostantól a kiszállítási területünket megnöveltük, Akarattyától Balatonfüredig várjuk a rendeléseket. Hátha.

Vendég híján most abban reménykedünk, hogy a kormány segít az ágazaton, rajtunk. Hogy meghosszabbítja tavasz végéig a munkahelymegtartó támogatást és a tavaszi kötelező záráshoz hasonlóan mentesít a járulékfizetés alól.

Ez mindenkire igaz. A vendéglátóipari beszállítók, nagykereskedések is mennek a kukába, borul itt minden. Százszor annyian pusztulnak bele az intézkedésekbe, mint magába a vírusba…