Tíz pontban szedtem össze legfontosabb elképzeléseimet arra az esetre, ha én nyerném el a választók többségének bizalmát június 26.-án. A lista itt nem ér véget, de szerintem egy polgármesteri programnak nem is célszerű kisregénynek lenni.

Ügyfélbarát, átlátható önkormányzat
Célom, hogy az önkormányzat továbbra is ügyfélközpontúan működjön, egyértelmű és átlátható módon a városért. A hivatalban olyan légkör legyen, hogy a polgárok bátran intézzék ügyeiket, kérjenek tanácsot és közöljék problémáikat. Ne kelljen elveszni a bürokrácia útvesztőjében. Gyors kérdésekre gyors, szakszerű, de egyszerű válaszok. A Humán Bizottság és a Pénzügyi Gazdasági Bizottság mellé létrehoznék egy Turizmus-, Kulturális-, Ifjúsági Bizottságot, ahol külső szakértőként helyi szakembereket és az adott területen dolgozó vállalkozókat vagy egyesületek vezetőit foglalkoztatnám.
Többet nem fordulhat elő, hogy egy osztályvezetőnek vagy magának a polgármesternek küldött levélre hónapokon keresztül ne érkezzen válasz!

A helyi vállalkozók támogatása
A kezdő helyi vállalkozók működésük első két évében csökkentett iparűzési adó fizetésére számíthatnának, ezzel támogatnám munkájukat. Ne másik településen dolgozzanak fiataljaink, sőt, máshonnan is inkább Almádiba jöjjenek! Továbbra is jó kapcsolatot szeretnék a városban működő vállalkozások és az önkormányzat között: személyes kapcsolattartással, szükségletek felmérésével, az ígéretek teljesítésével.
Ők Almádi gazdaságának motorjai!

Együttműködés a helyi szervezetekkel
Nagy szerencsénk van, Almádiban igazán sok ambiciózus egyesület és alapítvány működik, akik már most remek ötletekkel állnak elő, színvonalas programokat szerveznek a helyieknek és a városba látogatóknak. Velük sokkal szorosabb együttműködésre számítok: Külső szakértőként kérném ki véleményüket a tevékenységüket érintő témákkal kapcsolatban a képviselő-testületben és a bizottságokban is.

A közbiztonság erősítése
Rendőrségünk és a polgárőrség komoly erőfeszítéseket tesz, de én úgy gondolom, hogy „nem lehet minden sarokra rendőrt állítani” – és nem is kell.
Létrehoznék egy közterület-felügyeletet, akik a szabálytalan parkolásokkal kezdve a közterületi alkoholfogyasztáson keresztül egy jobb és modernebb kamerarendszer felügyeletével is foglalkoznának.
Meggyőződésem, hogy a rongálások és piszkítások melegágyai a nem megfelelően kivilágított közterületek és parkok, ahol „el lehet bújni és senki nem lát”. Elfogadhatatlan és veszélyes, hogy vaksötét van a parton és a parkokban.

Vonzó, városi környezet kialakítása
Almádiba nagyon sokan tömegközlekedéssel érkeznek, az első benyomás városunkban sokszor okozhat csalódást. A buszpályaudvar és vasútállomás felújítása és akadálymentessé tétele azonnali intézkedést kíván.
A több, mint ötvenéves aluljáró akadálymentesítése és átalakítása után szeretném, ha a főtérről a Balaton-partra babakocsival, kerekesszékkel vagy akár kerékpárral is különösebb erőfeszítés nélkül lehessen eljutni.
A nyilvános mellékhelyiségeket felújíttatanám, és a városközpontban is létrehoznék egy európai színvonalú ingyenesen használható mosdót.

Az előttünk járó generáció
Az idősek iránti tisztelet, hála kifejezésére törekszem: elismerve egy élet munkáját a helyi nyugdíjasokra rótt ingatlanadót lecsökkenteném.
Szükségesnek tartom egy nyugdíjasház terveinek elkészíttetését, a megvalósításának megkezdését.
Létrehoznám és önkormányzati szinten támogatnám a házi segítségnyújtás rendszerét, ezzel együtt az otthoni beteggondozást.

Környezetvédelem
A létrehozandó közterület-felügyelettel erősen szankcionáltatnám a szabálytalan, természetvédelmi területeken történő parkolásokat, a védett területekre történő engedély nélküli behajtásokat.
Mikromobilitási töltőpontokat hoznék létre a strandokon és a kedvelt turisztikai desztinációknál: Az autók kiváltására remek megoldás az elektromos roller vagy elektromos kerékpár. Ezeket a berendezéseket ingyenesen lehetne tölteni a város több pontján is.
A fakivágások néha elkerülhetetlenek, az eddigi rendelet szerint minden kivágott fát egy másik fával kell pótolni. Terveimben az szerepel, hogy a jövőben egy kivágott fa helyett három fát kelljen ültetni. Nem feltétlenül az adott ingatlanon belül ahol a kivágás történt, hanem akár az önkormányzati tulajdonú kül-, és belterületeken. Ezzel azt érném el, hogy egy fa kivágása esetén igazából kettővel több fa színesítené környezetünket.

Fizető parkolás
Először nyilván rossz benyomást kelt, hogy valami, ami eddig ingyenes volt a jövőben fizetős lenne. Azt viszont be kell látni, hogy a nyári szezonban a parkolási káosz tarthatatlan. Fizetőssé tenném a közterületi parkolást a strandoknál, a főtéren és a Pannónia előtt.
Helyi lakosoknak és helyi telephellyel rendelkező vállalkozásoknak pedig jelképes összegű, 2.000 Forintos éves parkolóbérletet vezetnék be.

Az építkezések
A már kiadott engedélyek és már megkötött szerződések utólagos módosítására nincs lehetőség. Megválasztásom esetén az új beruházásokra teljes építkezés-stopot vezetnék be a Helyi Építési Szabályzat átfogó és precíz átdolgozásáig. Ezen szabályzat kialakításában a főépítészen kívül professzionális várostervező és településmérnök is részt venne. Az új szabályzat elfogadása előtt akár helyi népszavazást is tartanék a közösséget igazán foglalkoztató kérdésekben.Az idegenforgalmi szezonban (június 15.-től szeptember 1.-ig) megtiltanám az építkezéseket és felújításokat, ne kelljen nyáron az építkezések porát szívni, a nehézgépeket kerülgetni.
Ez alól nyilván kivételt jelentene az élet-, és vagyonbiztonságot veszélyeztető munkák és hibaelhárítások elvégzése, illetve a főépítész által külön engedéllyel végrehajtandó feladtok, amiket a technológia miatt nem lehet csak nyáron elvégezni.
Átfogó útfelújítási programot indítanék, nem csak egy vékony kopóréteg beiktatásával, hanem alapjaival kezdve: az utak alatt futó közművek cseréjével, hogy egy „új út” ne pár évig, hanem évtizedekig szolgálhasson.

A csendrendelet módosítása
Továbbra is úgy gondolom, nagyon fontos lenne, hogy Almádiról ne egy nyugdíjas város, ne egy szanatórium hangulata jusson eszünkbe. Továbbra sem évi 365 nap dübörgő bulit szeretnék, hanem azt, hogy csupán csak a nyári hónapokban, mindössze pénteken és szombaton lehessen legalább hajnal egyig zenélni a városközponti területeken, az eddig engedélyezett este tíz helyett. A kimondottan lakóövezeti besorolású területeken pedig egyedi, adott dátumra szóló engedélyeket lehetne igényelni a lakosság védelme érdekében.

Csontos Dávid – Miért is ne?